Musea, beeldend kunstenaars en tentoonstellingen waar ik heel enthousiast over ben.

Museum De Fundatie Zwolle met de tentoonstelling Brave New World

Deze tentoonstelling duurt tot 11 juni 2023

Deze tentoonstelling is samengesteld door Hans den Hartog Jager. Ik heb al eerder genoten van exposities die door hem waren samengesteld (bijvoorbeeld de tentoonstelling Vrijheid in 2019 ook in Museum De Fundatie in Zwolle) en de tentoonstelling Paradys in de zomer van 2022 in Oranjewoud, Heerenveen.

Deze tentoonstelling was voor mij een feest van creativiteit en virtuositeit met een (combinatie van) technieken, beelden, vormen en kleuren. Ik zou zo een top 10 kunnen maken, maar ik beperk mij tot een persoonlijke top 3:

  • Njideka Akunyili Crosby
  • Sanya Kantarovsky
  • Portia Zvavahera

Museum De Buitenplaats Eelde met de tentoonstelling Water van Tjebbe Hiemstra

Deze tentoonstelling duurt tot 18 juni 2023

Wat een ontdekking dit mooie kleine museum in Eelde. Deze tentoonstelling vertelt een ontroerend verhaal en dat maakt het meer dan een paar mooie schilderijen en tekeningen. Prachtig spel van doek, papier (in de hoofdrol), gemengde technieken en taal.

Museum Rijswijk (Zuid-Holland) met de tentoonstelling Onderstroom van Robbie Cornelissen en Karin van Dam

Deze tentoonstelling duurt tot 12 juni 2023

Weer zo’n klein bijzonder museum dat ik helemaal niet kende en toch zo dichtbij is. Deze tentoonstelling is op meerdere manieren heel verrassend, vooral ook omdat het laat zien hoe divers tekenen kan zijn, in Onderstroom met installaties en bewegende beelden. Karin van Dam werkt vanuit de werkelijke ruimte met diverse materialen en op een vaak monumentale schaal, Robbie Cornelissen werkt met de illusie van de ruimte in monumentale tekeningen en animatiefilms. Dit samenspel van de twee kunstenaars biedt een unieke beleving.